среда, 17. мај 2017.

Nestaju beogradske piramide?




Egipatske piramide za blanko račun faraona gradili su robovi. Naše, beogradske zidao je okupator, Nemci tokom II svetskog rata! Bilo ih je 4, a dve piramide su, doskora, bile sačuvane. Sagrađene su pre 75 godine, a svrha im je bila da se vojnici Vermahta sklone u slučaju vazdušnog napada na beogradsku Železničku stanicu. Međutim, jedna od njih je već stradala zbog preuređenja Savamale. Ostala je jedna jedina i pitanje je kakva je njena sudbina?

Investitor je bila Nemačka direkcija za izgradnju TOT i koristio se armirani beton, a zidovi su debljine 3 metra i nije u pitanju sendvič zid!. Vrata su bila široka pancirna, a ventilacija prvoklasna.

Skloništa su dugačka 27, a široka 14 metara. U osnovi imaju 76 kvadrata korisnog prostora. Visina unutar bunkera je 2,20 metara, a plafon u hodnicima je oko 1,80. Tu su i dva toaleta. Prilikom bombardovanja 1944. moglo je da se sakrije oko 50 vojnika.
Bilo bi dobro bar kada bi ova prekoputa Palate pravde bude sačuvana i pretvorena u turističku aktrakciju, mini muzej. Ali nažalost nije. Privatno-paradržavni investitor je alav!

Нема коментара:

Постави коментар