четвртак, 9. новембар 2017.

XI Festival nauke - Jedan na jedan


Najveći naučni festival u regionu, Festival nauke, jedanaesti po redu prirediće od 14. do 17. decembra na Beogradskom sajmu najbolju naučnu zabavu za sve uzraste.


Jedanaesti put zaredom Festival nauke zagolicaće maštu i provesti kroz svet nauke desetine hiljada posetilaca željnih naučne zabave i novih naučnih saznanja. 



Pod sloganom Jedan na jedan svi zainteresovani i ove godine moći će da izađu na crtu najvećim naučnim izazovima, ali i da u neposrednom direktnom kontaktu sa naučnicima isprobaju različite naučne eksperimente i upuste se u nezaboravne naučne avanture.

 

„Nakon prošlogodišnjeg jubilarnog, desetog festivala, kada smo zabeležili kako rekordan broj učesnika tako i rekordan broj posetilaca iz celog regiona, ovogodišnji Festival nauke, predstavlja početak jednog novog ciklusa. Težimo da iz godine u godinu rastemo i razvijamo se, kako bi publici mogli da kroz interaktivne postavke približimo novitete i najsavremenija naučna saznanjima na razumljiv i popularan način. U nauci, baš kao i u prirodi, sve se kreće, menja i napreduje. Sve teče, sve se menja, poznato je svima, jer još je Heraklit primetio kako je sva priroda podvrgnuta stalnoj promeni i da na svetu sve prolazi, ništa ne ostaje“, navodi direktorka i jedna od osnivača festivala Ana Petrović. „Kretanje ima veliku važnost u svakodnevnom životu svih nas, a ono predstavlja i jednu od osnovnih osobina živih bića.“ Objašnjavajući pokret, kao centralnu temu festivala, Ana Petrović dodaje: „Čitava nauka leži iza pokreta, koji ćemo pokušati da vam približimo na ovogodišnjem Festivalu nauke!“

 

Festivalski program ove godine raspoređen je u četiri hale Beogradskog sajma i na više od 6.000 kvadrata donosi brojne novine. Interaktivne naučne postavke raspoređene su u halama 7, 8 i 9, dok je eksplozivna Naučno-fantastična bina ove godine smeštena u halu 5. 


Kao jedna od najzanimljivijih festivalskih poslastica, s posebnom pažnjom osmišljen je svojevrsni festivalski poligon, zona sa interaktivnim postavkama pod nazivom Nauka u pokretu.



„Ovogodišnji jedanaesti Festival nauke održava se pod sloganom 1 na 1, jer on najbolje opisuje našu težnju i želju da nauku predstavimo direktno „jedan na jedan“ kroz predavanja, interaktivne postavke, izložbe, radionice i dokumentarne filmove. Program je veoma raznolik ove godine, sa dosta novih učesnika, što nas čini ponosnim. 



Tako će naši posetioci proći kroz različita geološke doba i postanak planete, kroz život u najširem obliku, formiranje i kretanje živih bića, i čoveka bilo kroz pokret, sport, energiju koja pokreće prevozna sredstva, do do demonstracije čeonih sudara, prve pomoći, kao i raspoloženja Nao robota. Pored zone Nauka u pokretu (Hala 9), novitet na ovogodišnjem festivalu je i Mala naučna bina Jedan na jedan, kutak za druženje sa naučnicima koji će deliti svoja saznanja i iskustva iz brojnih naučno-popularnih oblasti, prilagođeno kako starijim, tako i mlađim posetiocima. 



Najmlađe radoznalce i ove godine dočekuje razigrana Mala zona (Hala 8), dok će tinejdžeri zaljubljeni u nauku moći da se druže sa svojim genijalnim vršnjacima u zoni Ekspertinejdžeqra (Hala 9)“, navodi glavna koodinatorka Festivala nauke, dr Aleksandra Patenković.


Festival će ovog decembra na Beogradskom sajmu okupiti i veliki broj naučnih zvezda iz celog sveta. Na Naučno-fantastičnoj bini zablistaće boje Poljske, Estonije, Bugarske, Izraela.  Iz Francuske stiže Pariska cirkuska akademija La belle Apocalypse, koji će u saradnji sa fizičarem publici pojasniti kako to cirkuski izvođači uspevaju da prkose gravitaciji, dok iz Austrije na festival dolazi kompanija OMAi, koja će iPAD pretvoriti u alat kojim će posetioci moći da izraze svoju kreativnost uz virtuelno slikanje grafita.  



Najveća zvezda ovogodišnjeg festivala dolazi iz SAD! Reč je o Stivu Vulfu, komunikatoru nauke, koji će demonstrirati naučne principe koji stoje iza specijalnih efekata u holivudskoj filmskoj industriji. Sa svojim dvadesetpetogodišnjim iskustvom, Vulf i njegov tim stoje iza brojnih kaskaderskih vratolomija i neverovatnih scena koje oduzimaju dah u svetskim blokbasterima, a do sada je sarađivao sa zvezdama kao što su Tom Kruz, Al Paćino, Tom Henks i mnogi drugi...“Iako kaskaderi dobijaju honorar, sila zemljine teže zapravo radi posao. 





U filmovima eksplozije, sudari i padovi deluju strašno, ali zapravo su vrlo jednostavni ako znate nauku koja se krije iza njih“, objašnjava ovaj Amerikanac uoči svog dolaska na Festival nauke. Veliku podršku u realizaciji dolaska ove zvezde na festival,  pružila je Američka Ambasada, zemlja partner 11. Festivala nauke.  



Kao uvod u 11. Festival nauke, u naučnom centru Fenomen 2. i 3. novembra održana je četvrta po redu Radionica za naučne komunikatore (RNK). Ovaj program okuplja brojne istraživače, profesore, studenate i đake zainteresovane da o nauci govore javno i da nauku predstave otvoreno i pristupačno. Ovogodišnji polaznici su kroz dvodnevna predavanja, eksperimente i vežbe dobili moguća rešenja i neposredne savete za adekvatnu interpretaciju naučnih činjenica, aktuelnih teorija i tehnoloških dostignuća različitim ciljnim grupama. 


Deseti Festival nauke zabeležio je više od 32.000 posetilaca iz celog regiona, čime je festival potvrdio svoju poziciju najvećeg događaja koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja u jugoistočnoj Evropi. Misija Festivala nauke jeste veći značaj obrazovanja u društvu, kroz zanimljive, moderne i nove metode. Deseti festival premijerno je predstavio 53 naučne postavke, 6 gostujućih trupa naučnika, zajedno sa 650 naučnika i naučnih demonstratora iz 62 naučne i obrazovne institucije iz Srbije.


Generalni sponzor Festivala nauke petu godinu zaredom je NIS, kompanija koja se svakodnevno u svim segmentima poslovanja oslanja na savremene tehnologije i inovacije. Na ovaj način NIS i Festval nauke zajedno doprinose afirmaciji nauke i obrazovanja kod mladih u Srbiji, što je jedan od strateških ciljeva kompanije. 



Deveti put zaredom, Prijatelj manifestacije je mts. Suorganizator manifestacije je Beogradski sajam. Zemlja partner Festivala nauke je Američka Ambasada. Podrška festivalu su Centar za promociju nauke, Austrijski kulturni forum, Ambasada Izraela i Francuski institut. 


Sponzori jedanaestog Festivala nauke su: Erste banka, National Geographic i Grafix. 

Нема коментара:

Постави коментар